Lån med betalingsanmerkning

Har du sikkerhet i bolig så kan det la seg ordne å få lån med betalingsanmerkning. Les mer om hvordan du må gå frem her.

Artikkelen fortsetter under omtaler

SEND UFORPLIKTENDE SØKNAD

Lånebeløp: kr

Månedsbeløp fra: 2 500 000

kr 

Refinansier lån

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.659.238, totalt kr 3.659.238

Du finner artikkelen og lignende innhold på pengelegen.no

Innhold:

 1. Lån med betalingsanmerkning er mulig
 2. Hva er en betalingsanmerkning?
 3. Hva er et lån med betalingsanmerkning?
 4. Hvem kan få lån med betalingsanmerkning?
 5. Hvordan søke om lån med betalingsanmerkning?
 6. Hvorfor er det vanskelig å få lån med betalingsanmerkning?
 7. Hvor mye koster et lån med betalingsanmerkning?
 8. Hva er det negative med å ha lån med betalingsanmerkning?
 9. Hvilke Banker tilbyr lån med betalingsanmerkning?
 10. Tips – Lån med betalingsanmerkning

Refinansiering av lån
Bilde: freepic.com

Lån med betalingsanmerkning er mulig

Lån med betalingsanmerkning er mulig, men en del vanskeligere enn å få lån uten betalingsanmerkning. En betalingsanmerkning fungerer som et varsel til andre långivere at du har dårlig historikk med å betale tilbake det du skylder.

Banken ønsker naturligvis å tjene penger på å låne ut penger. Det vil si at de må få tilbake hele lånebeløpet, i tillegg til renter. Banker ser risikoen som stor for at dette ikke blir tilfelle, om de låner penger til folk som har betalingsanmerkning. Det er derfor de aller fleste norske banker automatisk avviser deg om du søker lån med betalingsanmerkning

Det er likevel en mulighet for å få lån med betalingsanmerkning, og det er akkurat dette vi skal se på i denne artikkelen. Dessverre er det kun personer som eier egen bolig som kan stille nok sikkerhet til banken for å få et lån med betalingsanmerkning. Har du kun inkasso er det fortsatt en mulighet.

Hva er en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning er et offentlig varsel om at en person eller en bedrift ikke har betalt en forfalt regning, til tross for at det er gjort gjentatte tiltak for å inndrive pengene. Betalingsanmerkning registreres av kredittopplysningsbyråene. Det er inkassobyråer, namsmenn, forliksråd, Statens Kartverk, Løsøreregisteret eller Statens innkrevingssentral som melder inn anmerkningen til kredittopplysningsbyråene.

Hva er et lån med betalingsanmerkning?

Et lån med betalingsanmerkning, er et lån du får til tross for betalingsanmerkning. Slike lån får du stort sett kun hos banker som er spesialisert til å hjelpe ekstra vanskeligstilte kunder. Slike banker er kjent som spesialbanker. For å få et slikt lån, må du stille sikkerhet til banken. Den vanligste låneformen med betalingsanmerknigner er lån med sikkerhet i bolig, også kjent som omstartslån. Lån med betalingsanmerkning er også dyrere enn andre lån, ettersom en større risiko blir stilt overfor banken.

Hvem kan få lån med betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning er alvorlig, og visse krav blir derfor stilt til deg som lånesøker. Har du betalingsanmerkning og ønsker å låne penger for forbruk, vil du bli avvist. Banken som gir deg lånet med betalingsanmerkning, vil at du skal bruke det nye lånet til å rydde opp i egen økonomi. Det kan for eksempel være at du har en rekke smålån med høy rente, og banken ser en mulighet til å samle disse til et enkelt lån med bedre rente.

Banken tar derfor også hensyn til din motivasjon når de vurderer din lånesøknad, og tar som regel avgjørelsen etter å ha snakket med deg. Hvis banken mener du ikke har noe insentiv til å rydde opp, vil de nekte.

I tillegg til kravene ovenfor, vil banker også kreve at du:

 • Eier egen bolig
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige 5 ganger husholdningsinntekten din
 • Du må ha skattepliktig fast inntekt (lønn, pensjon eller uføre)
 • Inntekten din må være over 300 000

Hvordan søke om lån med betalingsanmerkning?

Låneprosessen for lån med betalinganmerkning er relativt lik prosessen for et vanlig boliglån. Her finner du stegene for prosessen:

 1. Kontakte en bank som tilbyr lån med betalingsanmerkning. Du kan enten kontakte en bank direkte, eller du kan kontakte en lånemegler som Mileni, Okida og Zen Finans. Disse lånemeglerne samarbeider med et utvalg av spesialbanker, og prøver å finne det beste tilbudet for deg.
 2. Långiveren vil be om et telefonmøte for å stille deg spørsmål rundt økonomien din. Ettersom du har en betalingsanmerkning, kommer de blant annet til å spørre deg om hvordan du havnet i økonomiske problemer. Her vil jeg anbefale at du er ærlig og redelig slik at långiveren kan hjelpe deg på best mulig måte.
 3. Långiver vil så vurdere boligen du stiller ut som sikkerhet. I enkelte tilfeller blir også vurderingen gjort av en takstmann. Dette vil selvfølgelig bli avtalt med deg på forhånd.
 4. Om långiver vurderer din kreditt som godkjent, vil de henvende seg til deg for å avtale de siste detaljene, og be om en signatur. Du må forvente høyere renter enn du allerede har på ditt boliglån, samt et etableringsgebyr.
 5. Om du aksepterer lånebetingelsene, vil du få utbetalt ditt lånekrav så snart du har signert.

Hvorfor er det vanskelig å få lån med betalingsanmerkning?

Det kan være vanskelig å få lån om du har en betalingsanmerkning liggende. Bankene ser på betalingsanmerkninger som et tegn på at du historisk sett er en dårlig tilbakebetaler. Bankene ser etter en fortjeneste ved å hjelpe deg. Hvis banken ikke tror at du klare å betale tilbake gjelden du skylder, vil de heller ikke tilby en bedre avtale for å få deg som kunde.

Det er derfor de aller fleste norske banker automatisk avviser deg om du har betalingsanmerkning. En betalingsanmerkning er en måte for samfunnet å beskytte deg mot å ta på deg mer gjeld, i tillegg til at det er et varsel til andre at ikke har vært flink til å betale det du skylder tidligere

Mange synes det er urettferdig, men det er ingen menneskerett å få låne penger. De færreste låner vekk penger uten å se en mulig fortjeneste på det. Spesialbanker gir ut lån med betalingsanmerkninger, men på grunn av den høye risikoen, er disse lånene svært dyre.

Hvor mye koster et lån med betalingsanmerkning?

Et lån med betalingsanmerkning er et lån du får hos spesialbanker fordi tradisjonelle banker ikke tar sjansen på å gi lån med betalingsanmerkning. Risikoen ved slike lån er høyere, og det er derfor ikke overraskende at slike lån også er dyrere. Renten på lån med betalingsanmerkning er vanligvis et sted mellom 5-8%. I tillegg tar bankene et etableringsgebyr. Etableringsgebyret tar banker for å sikre lønnsomhet i arbeidet de gjør. Som kunde står du fritt til å flytte lånet ditt fra en bank til en annen, så lenge dine betingelser er godkjent. Etableringsgebyret sikrer banken en betaling for tiden og ressursene de bruker på hver sak, uansett hva du velger å gjøre med pengene dine fremover.

Renten med banken kan bedres etterhvert som økonomien din bedres. Du kan også se etter forbedrede tilbud fra andre banker når du er blitt mer ettertraktet på markedet. Om du får fjernet betalingsanmerkning fra din lånehistorikk, kan du også flytte lånet ditt til en tradisjonell bank.

Hva er det negative med å ha lån med betalingsanmerkning?

Det negative ved lån er at det koster penger. Det vil si at du alltid må betale tilbake mer penger enn du har fått, og at du til slutt vil gå i minus. Et lån kan også være positivt om det er en nødvendighet. Kanskje vaskemaskinen er gått i stykker, og det fortsatt er en stund til neste lønning. Et lån med betalingsanmerkning er dog det dyreste lånet du får. Det er dyrt fordi du ikke har klart å betale tilbake lån tidligere. Dette er det negative ved et slikt lån, og jeg vil anbefale å holde seg unna et slikt lån om mulig. Om du dog har behov for lånet for å rydde opp i egen økonomi, kan lånet bli noe positivt.

Som nevnt tidligere i artikkelen, kan dette godt være det siste lånet du får. Det er derfor viktig at du tar vare på denne sjansen, og gjør et realt forsøk på å rydde opp i økonomien. For om du ikke tar vare på denne sjansen, risikerer du å falle lengre ned i en økonomisk grop, som kan bli svært vanskelig å klatre ut av. I verste fall vil du ende opp med å betale tilbake gjeld hele livet

For tradisjonlle banker er det også et varselstegn om du samarbeider med spesialbanker. Dette er et tydelig tegn på at du har midre trygg økonomi, og gjør deg også mindre attraktiv. Tradisjonelle banker tilbyr lavere rente, og ser derfor også etter kunder med tyggere og mer stabil økonomi.

Hvilke Banker tilbyr lån med betalingsanmerkning?

Over de siste årene, er det blitt etablert en rekke tilbydere av lån med betalingsanmerkning. Dette er et resultat av at flere og flere nordmenn får betalingsanmerkninger, og trenger hjelp til å rydde opp i egen økonomi. Under har jeg listet opp en rekke spesialbanker som tilbyr lån med betalingsanmerkning.

MyBank
MyBank ASA er et norsk nettbankselskap som startet opp i 2017. MyBank har primært fokusert på lån til privatpersoner med betalingsanmerkning. MyBank tok tidlig i bruk det svenske begrepet “omstartslån”, og har gjort det til et kjent begrep for lån med betalingsanmerkning i Norge.

Nordax Bank
Nordax Bank ble etablert i 2003, og er en nordisk nisjebank som tilbyr inn- og utlån til kunder i Norge, Sverige, Finland og Tyskland. Nordax Bank er enda en spesialbank som tilbyr lån selv om en har betalingsanmerkning.

Bank2
Bank2 er Norges eldre refinansieringsbank, ettersom de har holdt på med refinansiering siden 2005. Bank2 har spesialisert seg på å hjelpe folk med økonomiske problemer ved å utgi lån med betalingsanmerkning, og refinansiering for å unngå tvangssalg.

SVEA Finans
SVEA har 250 ansatte i Norge fordelt på kontoret i Oslo, Trondheim og Hamar, og totalt 2000 ansatte i hele Norden. Svea-konsernet er Nordens største privateide finansieringshus. SVEA fokuserer primært på bedriftlån, men tilbyr også lån med betalingsanmerkning til privatpersoner så lenge du kan stille sikkerhet i bolig.

Balansebank
Balansebank er en avdeling i Sandnes Sparebank som er spesialister på refinansiering og omstartslån. Balansebank jobber nasjonalt og har kunder i hele Norge. Balansebank beskriver deres arbeid som en måte å friskmelde økonomien til folk som har havnet i vanskeligheter.

Kraft Bank
Kraft Bank er relativt nyetablert, og fikk bankkonsesjon i desember 2017. 5 Måneder senere var virksomheten startet for fullt. Kraft Bank tilbyr primært refinansiering til kunder med en komplisert eller vanskelig økonomi, og legger vekt på at dette gjøres en skikkelig måte. Lån fra Kraft Bank gis hovedsakelig mot pant i bolig.

Bluestep Bank
Bluestep Bank tilbyr omstartslån med sikkerhet i bolig, boliglån, mellomfinansiering og sparing til gunstige betingelser.

Bluestep Bank var de første innen dette segmentet, og har vært markedsledende innen sin sektor siden. I tillegg tilbyr de også sparekonto med noen av markedets mest konkurransedyktige renter.

Tips – Lån med betalingsanmerkning

Tips om du får lån med betalingsanmerkning
Om du får et lån med betalingsanmerkning, vil jeg anbefale at du utnytter sjansen godt. Det kan være vanskelig å få et slikt lån, og sjansen er stor for at du ikke får et slikt lån igjen. Du har fått lånet fordi banken så muligheten for at du klarer å tilbakebetale lånet. Det kan det godt være at de ikke gjør igjen. Bruk derfor sjansen godt, og fokuser på å tilbakebetale lånet.

Tips for å få lån med betalingsanmerkning
Når du søker om et slikt lån må du overbevise banken om at du fortjener lånet. Det er derfor viktig å være forberedt, og ha argumentene klare for hvorfor du burde få lånet, hva du kan stille som sikkerhet, og hvordan din fremtid tyder på at du skal klare å tilbakebetale lånet. Dette kan være i form av eksempelvis inntekt og/eller rutiner.


Trenger du lån, men har betalingsanmerkning?

 • Prosessen er trygg
 • Å søke er gratis og uten forpliktelser
 • Du får egen dedikert veileder
Søk refinansiering med sikkerhet i bolig

Relaterte artikler