Hva er

Mileni

juni 22, 2022

Kredittsjekk

Kredittsjekk gjøres som oftest i en låne- eller nedbetalingsprosess. Så hva er det egentlig som skjer, og hva er det som sjekkes?

Bilde: Fabrikasimf (freepic.com)

En kredittsjekk er undersøkelse av person eller en bedrift sin økonomiske status.

Dette gjøres som oftest som et ledd i prosessen ved lån. Det kan være ved kjøp på avbetaling, alle typer lån og diverse abonnementer som innebærer en eller annen form for kreditt, som feks. forbrukslån eller billån.

For å utføre en kredittsjekk på andre enn deg selv eller ditt selskap, så krever lovverket en saklig begrunnelse for innsyn. Det for eksempel ikke tillatt å gjøre kredittsjekk på en mulig leietaker av bolig, eller når en skal kjøpe mobiltelefon med kontantkort. Men om det skal kjøpes på nedbetaling eller betalingsutsettelse, så er det tillatt.

Kredittopplysningsselskapet må ha konsesjon fra Datatilsynet for å kunne gi ut informasjon om deg. Når en kredittsjekk gjøres, så skal det sendes et gjenpartsbrev til den undersøkte, som inneholder hvilken informasjon som er delt.

Tilgjengelig opplysninger som kan hentes ut gjennom en kredittsjekk er informasjon om inntekt, ligningtall basert på opplysninger fra skattedirektoratet, eventuelle betalingsanmerkninger, næringsinteresser registrert hos Brønnøysundsregisteret, samt folkeregistrert adresse.

Relaterte artikler