Hvorfor en del kjøp bør gjøres med kredittkort

Kredittkort er sikre, gjør budsjettering enklere, og gir deg rabatter og bonuser. Bare husk å sette penger tilbake på kredittkort i tide!

Artikkelen fortsetter under sammenlingningen

18 år

Aldersgrense

150.000 kr

Kredittgrense

45 dager

Rentefri periode

0 kr

Årsgebyr

Eff. rente 25,4 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 466 kr. Totalt 16 466 kr.

Fordeler:

 • Opptil 25 % rabatt i mer enn 200 nettbutikker med re:member reward
 • Reise- og avbestillingsforsikring når du betaler minst 50 % av reisens transportkostnader med kortet

23 år

Aldersgrense

100.000 kr

Kredittgrense

0 dager

Rentefri periode

0 kr

Årsgebyr

nom. rente 14,9 %, eff. rente 18,13 %, 45 000 kr, o/1 år, kostnad: 4 194 kr, totalt: 49 194 kr

Fordeler:

 • Det smarteste kortet om man betaler ned over litt tid
 • Kutt unødvendige rentekostnader med en av markedets laveste renter
 • Få eksklusive tilbud og rabatter når man betaler med Instapay Mastercard
 • Få hjelp når man trenger det, via telefon eller e-post

18 år

Aldersgrense

150.000 kr

Kredittgrense

45 dager

Rentefri periode

0 kr

Årsgebyr

Eff. rente 18,39 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 110 kr. Totalt 16 110 kr

Fordeler:

 • 14,9 % nom. rente, som er en av markedets laveste kredittkortrenter

20 år

Aldersgrense

100.000 kr

Kredittgrense

50 dager

Rentefri periode

0 kr

Årsavgift

Eff. rente 17.06% 45 000 kr, o/1 år, kostnad: 3 957 kr, totalt 48 957 kr.

Fordeler:

 • Bonuspoeng og rabatter
 • Reiseforsikring og flere forsikringer

20 år

Aldersgrense

75.000 kr

Kredittgrense

60 dager

Rentefri periode

0 kr

Årsgebyr

Eff.rente 26,25%,15 000 kr o/12 mnd, kostnad 1 925 kr, totalt 16 925 kr

Fordeler:

 • Reiseforsikring
 • Bonusprogram tilsvarende <1% cashback

Av Erik Bønes (pengelegen.no) august 19, 2022

Tidligere, betalte folk for daglige kjøp med kontanter eller med sjekker (som funksjonelt tilsvarer kontanter), og de sparte kredittkort for store, sjeldne kjøp – hvis de hadde kredittkort i det hele tatt. I dag aksepteres kredittkort nesten overalt, og de fleste har aldri med seg kontanter. Her er noen fordeler ved bruk av kredittkort:

 • Kredittkort er tryggere å bære enn kontanter og gir sterkere svindelbeskyttelse enn debet.
 • Du kan få betydelige fordeler uten å endre forbruksvanene dine.
 • Det er lett å spore forbruket ditt.

Å bruke kredittkort betyr ikke å sette seg i gjeld. Bruk penger som du normalt ville gjort, betal saldoen i sin helhet hver måned, og du vil høste alle fordelene med kredittkort uten å bære gjeld eller betale en krone i renter.
 

Innhold

 1. Kredittkort er tryggere å bære og bruke
 2. Kredittkort kan opptjene belønninger
 3. Kredittkort hjelper deg med å spore utgifter
 4. Når skal du ikke bruke kredittkort?
 5. Kredittkortgjeld
 6. Sliter du med kredittkortgjeld?
 7. Se hva du kan spare

 

1. Kredittkort er tryggere å bære og bruke

Hvis du mister lommeboken eller blir ranet, er alle kontanter du hadde med deg nesten helt sikkert borte for alltid. Hvis tyvene handler med kredittkortene dine, vil du imidlertid vanligvis ikke holdes ansvarlig for falske kjøp. Det kan ta litt tid å ordne opp i det resulterende rotet, men du vil ikke tape noen av pengene dine.

Debetkort utgjør også en risiko. Når kredittkortet ditt brukes uredelig, er det kortutstederen som taper penger. Når debetkortet ditt brukes uredelig, kommer pengene ut av bankkontoen din. Forutsatt at du rapporterer svindelen umiddelbart, bør du få pengene tilbake – til slutt. Det kan ta en stund før ting er ordnet.

I løpet av den tiden kan automatiserte betalinger bli avvist på grunn av utilstrekkelige midler, og du kan ha vanskelig for å dekke regningene dine.

2. Kredittkort kan opptjene belønninger

Kredittkortbelønninger finnes for å oppmuntre deg til å bruke kredittkortet ditt, og de er faktisk veldig overbevisende. Med enkelte kort kan du faktisk opptjene penger i form av cashpoints. Med eksempelvis Bank Norwegian, opptjener du cashpoints ved vært kjøp. Slike cashpoints kan du bruke på flybilletter hos Norwegian. CashPoints er altså Norwegian sin egen valuta, der 1 Cashpoint er det samme som 1 krone. For øvrige kjøp gjort med kortet, får du 1% i CashPoints. For CashPoints er det ingen maksgrense, så du kan tjene så mange CashPoints du vil. Det er viktig å være bevisst på at Cashpoints bare er gyldig ut året du gjennomfører kjøpet + 2 år.

Et annet eksempel er kredittkortet til Komplett Bank. Her opptjener du bonuspoeng på alle dine kjøp med kortet, som du kan bruke i nettbutikken til Komplett.no. Om du kjøper på komplett.no får du 4% av kjøpssummen som bonuspoeng. I tilegg får du 2% bonus på kjøp av varer på nett, og 1% på øvrige varekjøp. Vær oppmerksom på at det er en maksimalgrense for opptjente poeng på 500 kr i måneden, og 2000 kr per siste 12 måneder.

Jeg vil likevel råde deg til å ikke bruk mer enn du vanligvis ville gjort, bare for å få ytterligere belønninger. Litt cashback vil ikke kompensere for de ekstra 1000 kr i dagligvarebutikken eller de ekstra 700 kr verdt i klær. Og hvis du har en saldo fra måned til måned, kan rentene du betaler mer enn spise opp verdien av belønningene dine, så betal i sin helhet når det er mulig.

3. Kredittkort hjelper deg med å spore utgifter

Å holde orden på budsjettet kan være en utfordring uansett hvordan du bruker pengene dine. Men det er spesielt vanskelig å finne ut hvor pengene ble av. Kvitteringer er ikke alltid lett å holde styr på, og det er ofte ingen annen oversikt over hvor mye du brukte og hvor du brukte den.

Med kredittkort vises alt på kontoen din online i nær sanntid. Videre kategoriserer mange utstedere kjøp automatisk slik at du kan se hvor mye du har brukt i forskjellige kategorier i en gitt måned, eller for en periode du angir. Det skal sies at de fleste banker nå også tilbyr denne oversikten med vanlig debetkort.

Enkelte kredittkortutgivere, som eksempelvis re:member, tilbyr også en app der du kan se full oversikt over din saldo, og dine transaksjoner. Dette gjør det enkelt å passe hvert kjøp og se hvor du bruker, og om du kan tåle å bruke litt mer penger.

Artikkelen fortsetter under priseksempelet.

Priseksempel

Kredittbeløp: 25.000 kroner
Nedbetalingstid: 12 mnd
Nom. rente: 19,90 %
Eff. rente: 21,82 %
Total kostnad kr 2.276
Totalt lånebeløp kr 27.776

4. Når skal du ikke bruke kredittkort?

Vi vil ikke anbefale at du bruker kredittkort når du må betale en ekstra avgift. For bruk i norske kroner koster det vanligvis ingenting ekstra å bruke kortet, med mindre du gjør uttak. Når det er sagt finnes det et mindretall kredittkort som faktisk krever gebyr for vanlige transaksjoner med kortet. Et fåtall kort krever også et årlig gebyr dersom du ikke har brukt kortet på 12 måneder. I slike tilfeller vil vi anbefale å bruke et debet kort, om du ikke ønsker ekstra kostnader.

Noen mennesker har vanskelig for å holde forbruket under kontroll når de bruker kredittkort. Den store kredittkortgrensen kan gjøre det vanskelig å huske hvorfor du ikke bør kjøpe det som står øverst på ønskelisten. Hvis du nærmer deg kredittgrensen eller du er bekymret for å få en høy kredittkortsaldo, kan det være lurt å heller ta i bruk debetkortet ditt eller bruke kontanter.

5. Kredittkortgjeld

For å unngå kredittkortgjeld må du betale tilbake skyldig beløp før den rentefrie perioden er over. Kredittkortgjeld er pengene du skylder banken etter at du har lånt penger i en betalingssammenheng. Betaling med kredittkort er en form for betaling med lånte penger. Du låner banken sine penger i sammenheng med kjøp, og fakturaen kommer i etterkant. De fleste kredittkort i Norge gir rentefri kreditt inntil 45 dager. Lånerenten utover rentefri kreditt er svært høy, og kan gjøre det vanskelig å betale tilbake kredittkortgjelden. Om du allerede har kredittkortgjeld, er det smart å betale tilbake mer enn minstebeløpet som er oppgitt i fakturaen. Jo raskere du klarer å tilbakebetale gjelden, jo bedre vil du unngå unødvendige lånekostnader.

Jeg vil derfor anbefale at du ikke bruker mer penger fra kredittkortet enn du klarer å betale tilbake. Du kan lese alt du trenger å vite om nedbetalingstid, rentefri periode, betaling av faktura, samt hvor dyrt kredittkortgjeld kan bli her.

6. Sliter du med kredittkortgjeld?

Om du sliter med kredittkortgjeld, kan du går til vår tjenester Pengelegen.no, og få oversikt over all den usikrede gjelden du har. I tillegg til at du ser hva som er situasjonen din så kan du se hva slags renter du har, og du kan vurdere om refinansiering er en mulighet du kan se på.

Gode grunner til å bruke kredittkort

Du har bedre forbrukerbeskyttelse

Med kredittkort er du spesielt godt beskyttet på reiser, ved netthandel, og ved problemer fra leverandør som konkurs, svindel eller varefeil.

Dette skyldes at du ikke bruker dine penger, men kredittkortselskapets. Og disse pengene er igjen forsikret.

Du betaler ikke rente i opptil 6 uker

Det mange ikke vet om kredittkort er at rentene løper ikke før det er gått en gitt periode. Det betyr at du faktisk har muligheten for å ta korte lån uten ekstra kostnad. Det passer godt for uforutsette kostnader som er for små for ordinære lån, men mer enn du har stående på konto.

Du får gratis forsikringer

Kredittkortselskapene har ofte gode forsikringer, da spesielt reiseforsikringer. Flere av dem har også egen avbestillingsforsikring inkludert, hvilket er en hodepine for mange reisende i usikre tider.

Spar mye penger på bonusordninger

Det er en rekke ordninger som gir både rabatter, cashback og bonuser. Her er det mye å spare på også helt vanlige varer og tjenester i tillegg til supre reisefordeler.

Kan brukes over alt

Med kort som bruker VISA eller Mastercard kan i praksis benyttes over hele verden. Så og si alle utsalgssteder med bankterminaler aksepterer disse, og der de ikke har terminaler, så vil minibanker akseptere det.

Relaterte artikler