Hvor mye kan jeg låne?

Hvor mye kan jeg låne? I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite om hvordan din låneevne påvirker lånesummen du kan få fra banken.

Artikkelen fortsetter under omtaler 👇

Lån på den enkle måten

Lånebeløp: kr

Månedsbeløp fra: 2.375

kr 

Søk lån her

Effektiv rente i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån er 5,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.659.238, totalt kr 3.659.238

Du finner artikkelen og lignende innhold på pengelegen.no

Hvor mye kan jeg låne - mann krysser fingrene
Du kjenner kanskje følelsen fra å ha sent en søknad til du får svar. Bilde: Wayhomestudio (Freepik.com)

Innhold:

  1. Hvordan påvirker sikkerhet din låneevne?
  2. Lån med pant
  3. Hvor stort lån kan jeg få med sikkerhet?
  4. Lån uten sikkerhet
  5. Hvor stort lån kan jeg få uten sikkerhet?
  6. Kan jeg sjekke hvor mye jeg kan låne?
  7. Kausjon – Få hjelp til å låne mer

I hverdagen kan det fort oppstå situasjoner der du skulle ønske du hadde mer penger. Dette kan være på grunn av en ødelagt vaskemaskin, eller fordi den nye drømmebilen er blitt lansert. Det kan også være fordi du finner ut at leiligheten egentlig er litt for liten.

Da er det lett for å stille seg spørsmålet: hvor mye kan jeg låne?

Når det gjelder å låne penger, er det en del faktorer som spiller inn på din låneevne. Det viktigste for kreditor (långiver) er sikkerheten for at pengene blir returnert, i tillegg til en gevinst. Jo mer sikkerhet kreditor har, jo mer penger vil du få mulighet til å låne.

I tillegg vil kreditor være villig til å gi deg et billigere lån i form av en lavere rente. Kort oppsummert; mer sikkerhet til långiver, gir mulighet for et større lån og lavere rente.

Hvordan påvirker sikkerhet din låneevne?

Kapital, inkasso og betalingsanmerkninger er alle faktorer som spiller inn på sikkerheten til kreditor. Om du har eksisterende kapital, som egenkapital eller eiendom, vil dette gi trygghet til banken, og dermed bedre din låneevne.

I motsetning vil inkasso og/eller betalingsanmerkninger skaper usikkerhet, og påvirke din låneevne negativt.

En betalingsanmerkning er et offentlig varsel om at en person eller en bedrift ikke har betalt en forfalt regning, til tross for at det er gjort gjentatte tiltak for å inndrive pengene. Det kan være vanskelig å stille nok sikkerhet for å få et lån om du har betalingsanmerkninger.

Her er et alternativ å søke spesialhjelp via Mileni, fra en spesialbank, som eksempelvis Bluestep, for å få et lån.

Lån med pant

Et lån med pant er et lån med sikkerhet til banken, som regel i form av eiendom. Ved slike lån kan kreditor pantsette eiendommen som erstatning, om du ikke klarer å tilbakebetale gjelden du skylder.

Et eksempel på et lån med sikkerhet er et boliglån, ettersom banken har rett til å pantsette boligen om banken ikke får tilbake pengene du skylder.

Et annet eksempel er lån med sikkerhet i bolig, også kjent som omstartslån. Denne sikkerheten overfor banken øker din låneevne, og er grunnen til at du kan låne mye høyere summer ved et lån med pant, enn ved et vanlig forbrukslån.

Selv om retten til pant gir sikkerhet til banken, er det også andre krav som stilles til deg som låntager/debitor. Du kan for eksempel ikke låne mer enn fem ganger din brutto årsinntekt. 15% av lånet må også bestå av egenkapital, i tillegg til at din eksisterende gjeld vil bli en del av regnestykket. Alt dette er faktorer for å skape sikkerhet til kreditor.

Hvor stort lån kan jeg få med sikkerhet?

Det er ingen gitt maksgrense for hvilken sum du kan låne når det gjelder lån med sikkerhet. Det som setter grensen for din lånesum, er hvor mye sikkerhet du kan stille overfor kreditor. Dette gjelder din kapital, som eiendom, inntekt og gjeld, samt din betalingshistorikk.

Lån uten sikkerhet

Et lån uten sikkerhet er ikke et lån helt uten sikkerhet, men et lån der man ikke behøver å stille noe for pant til banken.

Et eksempel på et lån uten sikkerhet er forbrukslån. En viss sikkerhet kreves likevel. Som nevnt tidligere i artikkelen, innvilger som regel ikke vanlige banker lån om du har inkasso eller betalingsanmerkninger.

Andre brukte begreper for lån uten sikkerhet er smålån og mikrolån.

Dette er egentlig bare typer forbrukslån med lavere lånesummer. SMS-lån er også et brukt begrep, selv om lån over tekstmelding ikke lengre er lovlig i Norge.

Lån med kredittkort er også et lån uten sikkerhet. Betaling med kredittkort er en form for betaling med lånte penger. Du låner da banken sine penger i sammenheng med kjøp, og fakturaen kommer i etterkant.

Fordelen med lån uten sikkerhet er det at du slipper å stille noe til pant. Du må altså ikke eie en bolig for å ta opp et slikt lån. Et lån uten sikkerhet kan være aktuelt om det plutselig oppstår en situasjon der du har behov for litt ekstra penger. – Kanskje kjøleskapet er blitt ødelagt, og det fortsatt er noen uker til neste lønning. Da kan et lån uten sikkerhet være et alternativ.

Siden lånet er usikret, vil renten være høyere enn et lån med pant. Det kan derfor være smart å prioritere enn rask nedbetaling av lånet for å gjøre det så billig som mulig.

Hvor stort lån kan jeg få uten sikkerhet?

Uten sikkerhet til kreditor, vil din låneevne være svakere enn ved et lån med pant. Normalt sett vil du kunne låne alt fra NOK 5.000-600.000 ved lån uten sikkerhet.

Kan jeg sjekke hvor mye jeg kan låne?

Du finner en lånekalkulator på nettsiden til de fleste banker der du kan kan sjekke din låneevne. Du finner også ulike nettsider som utfører en kredittsjekk basert på din personlige informasjon.

Dette er informasjon som inntekter og eiendeler, og utgifter og gjeld. Annen informasjon som betalingshistorikk og statistisk aldersrisiko kan også påvirke din kredittscore.

Du kan ikke stole 100% på at disse sidene gir deg en fullverdig analyse over økonomien din. Om du vil vite mer om din gjeldssituasjon, kan du gå inn i gjeldsregisteret.

Kausjon – Få hjelp til å låne mer

Kausjon innebærer at noen stiller som tilleggssikkerhet for banken i din låneavtale. Personen som stiller som tilleggssikkerhet til låntakeren kalles en kausjonist.

Kausjonisten stiller da med egne eiendeler som sikkerhet for å kompensere for din manglende evne til å stille med sikkerhet. Kausjon er mest vanlig for boliglån ettersom banken krever mer sikkerhet for store lån. Kausjon kan likevel være aktuelt ved mindre lån, som eksempelvis billån.

Som regel er det foreldre som stiller som kausjonist når egen økonomi ikke er tilstrekkelig. Å være tilleggssikkerhet for andres gjeld er et stort ansvar, og man bør tenke nøye gjennom saken før man stiller til kausjon.

Du har også et stort ansvar overfor kausjonisten, ettersom kausjonisten får svi om du ikke klarer å betale tilbake gjelden.


Tenker du på å låne penger?

Søk her på under 1 minutt, og finn ut hvor mye du kan låne.

  • Prosessen er trygg
  • Å søke er gratis og uten forpliktelser
  • Du får egen dedikert veileder
Sjekk hvor mye du kan låne her

Relaterte artikler