Hvor mye kan jeg låne til bolig?

Hvor mye kan jeg låne til bolig? I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite om hvordan din låneevne påvirker lånesummen du kan få fra banken.

Artikkelen fortsetter under omtalene.

Søk forbrukslån

Lånebeløp: kr

Månedsbeløp fra:

kr 

Søk billigste forbrukslån

Eks: Nom. rente 11,66 %, eff. rente 13,21 %, 150 000 kr o/5 år, kostnad 52 007 kr, totalt 202 007 kr.

Du finner artikkelen og lignende innhold på pengelegen.no

Bilde: wayhomestudio (Freepik)

Mann i skjorte er fascinert over størrelsen

Innhold:

  1. Boliglån
  2. Hvor mye kan jeg låne til bolig?
  3. Hvordan påvirker sikkerhet din låneevne?
  4. Kan jeg sjekke hvor mye jeg kan låne?
  5. Kausjon – Få hjelp til å låne mer

1. Boliglån?

Boliglån er et lån som privatpersoner tar for å kjøpe seg bolig. Et boliglån er et langsiktige lån med pant i fast eiendom, vanligvis den boligen som lånet finansierer. Ettersom boliglån er et lån med pant til banken, kalles det for et sikret lån. Usikrede lån, som for eksempel forbrukslån har ikke pant i annen verdi. Boliglån betales gjerne ned over 20 til 30 år.

Hvor mye kan jeg låne til bolig? Om du er interessert i et lån til bolig er nok dette det første spørsmålet du stiller deg selv.

Ved et boliglån har banken rett til å pantsette boligen, om banken ikke får tilbake pengene du skylder. Denne sikkerheten overfor banken øker din låneevne, og er grunnen til at du kan låne mye høyere summer ved et boliglån, enn ved et vanlig forbrukslån.

Selv om retten til pant gir sikkerhet til banken, er det også andre krav som stilles til deg som debitor. Du kan for eksempel ikke låne mer enn fem ganger din brutto årsinntekt. 15% av lånet må også bestå av egenkapital, i tillegg til at din eksisterende gjeld vil bli en del av regnestykket. Alt dette er faktorer for å skape sikkerhet til kreditor.

2. Hvor mye kan jeg låne til bolig?

Det er ingen gitt maksgrense for hvilken sum du kan låne når det gjelder boliglån. Det som setter grensen for din lånesum, er hvor mye sikkerhet du kan stille overfor kreditor. Dette gjelder din kapital, som eiendom, inntekt og gjeld, samt din betalingshistorikk.

3. Hvordan påvirker sikkerhet din låneevne?

Kapital, inkasso og betalingsanmerkninger er alle faktorer som spiller inn på sikkerheten til kreditor. Om du har eksisterende kapital, som egenkapital eller eiendom, vil dette gi trygghet til banken, og dermed bedre din låneevne.

I motsetning vil inkasso og/eller betalingsanmerkninger skaper usikkerhet, og påvirke din låneevne negativt.

En betalingsanmerkning er et offentlig varsel om at en person eller en bedrift ikke har betalt en forfalt regning, til tross for at det er gjort gjentatte tiltak for å inndrive pengene. Det kan være vanskeligere å stille nok sikkerhet for å få et boliglån om du har betalingsanmerkninger.

4. Kan jeg sjekke hvor mye jeg kan låne?

Du finner en lånekalkulator på nettsiden til de fleste banker der du kan kan sjekke din låneevne. Du finner også ulike nettsider som utfører en kredittsjekk basert på din personlige informasjon.

Dette er informasjon som inntekter og eiendeler, og utgifter og gjeld. Annen informasjon som betalingshistorikk og statistisk aldersrisiko kan også påvirke din kredittscore.

Du kan ikke stole 100% på at disse sidene gir deg en fullverdig analyse over økonomien din. Om du vil vite mer om din gjeldssituasjon, kan du gå inn i gjeldsregisteret.

5. Kausjon – Få hjelp til å låne mer

Kausjon innebærer at noen stiller som tilleggssikkerhet for banken i din låneavtale. Personen som stiller som tilleggssikkerhet til låntakeren kalles en kausjonist.

Kausjonisten stiller da med egne eiendeler som sikkerhet for å kompensere for din manglende evne til å stille med sikkerhet. Kausjon er mest vanlig for boliglån ettersom banken krever mer sikkerhet for store lån. Kausjon kan likevel være aktuelt ved mindre lån, som eksempelvis billån.

Som regel er det foreldre som stiller som kausjonist når egen økonomi ikke er tilstrekkelig. Å være tilleggssikkerhet for andres gjeld er et stort ansvar, og man bør tenke nøye gjennom saken før man stiller til kausjon.

Du har også et stort ansvar overfor kausjonisten, ettersom kausjonisten får svi om du ikke klarer å betale tilbake gjelden.


Er du interessert i et forbrukslån?

  • Prosessen er trygg
  • Å søke er gratis og uten forpliktelser
  • Svar på forbrukslån kommer vanligvis ila noen minutter.
  • Lån med sikkerhet krever at vi snakker sammen, så du vil få respons ila 30 – 90 minutter.
Søk om refinansiering

Relaterte artikler