Hvor mye kan jeg låne med sikkerhet?

Hvor mye kan jeg låne med sikkerhet? I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite om hvordan sikkerhet påvirker lånesummen du kan få fra banken.

Artikkelen fortsetter under omtalene.

Du finner artikkelen og lignende innhold på pengelegen.no

Bilde: azerbaijan-stockers (Freepik)

Mann tar penger ut av safe

Innhold:

  1. Lån med sikkerhet
  2. Hvor stort lån kan jeg få med sikkerhet?
  3. Hvordan påvirker sikkerhet din låneevne?
  4. Kan jeg sjekke hvor mye jeg kan låne?
  5. Kausjon – Få hjelp til å låne mer

I hverdagen kan det fort oppstå situasjoner der du skulle ønske du hadde mer penger. Dette kan være på grunn av en ødelagt vaskemaskin, eller fordi den nye drømmebilen er blitt lansert. Det kan også være fordi du finner ut at leiligheten egentlig er litt for liten.

Da er det lett for å stille seg spørsmålet: hvor mye kan jeg låne?

Når det gjelder å låne penger, er det en del faktorer som spiller inn på din låneevne. Det viktigste for kreditor (långiver) er sikkerheten for at pengene blir returnert, i tillegg til en gevinst. Jo mer sikkerhet kreditor har, jo mer penger vil du få mulighet til å låne.

I tillegg vil kreditor være villig til å gi deg et billigere lån i form av en lavere rente. Kort oppsummert; mer sikkerhet til långiver, gir mulighet for et større lån og lavere rente.

1. Lån med sikkerhet

Et lån med sikkerhet er et lån med sikkerhet til banken, som regel i form av eiendom.Ved slike lån kan kreditor pantsette eiendommen som erstatning, om du ikke klarer å tilbakebetale gjelden du skylder.

Et eksempel på et lån med sikkerhet er et boliglån, ettersom banken har rett til å pantsette boligen om banken ikke får tilbake pengene du skylder.

Et annet eksempel er lån med sikkerhet i bolig, også kjent som omstartslån. Denne sikkerheten overfor banken øker din låneevne, og er grunnen til at du kan låne mye høyere summer ved et lån med pant, enn ved et vanlig forbrukslån.

Selv om retten til pant gir sikkerhet til banken, er det også andre krav som stilles til deg som debitor. Du kan for eksempel ikke låne mer enn fem ganger din brutto årsinntekt. 15% av lånet må også bestå av egenkapital, i tillegg til at din eksisterende gjeld vil bli en del av regnestykket. Alt dette er faktorer for å skape sikkerhet til kreditor.

2. Hvor stort lån kan jeg få med sikkerhet?

Det er ingen gitt maksgrense for hvilken sum du kan låne når det gjelder lån med sikkerhet. Det som setter grensen for din lånesum, er hvor mye sikkerhet du kan stille overfor kreditor. Dette gjelder din kapital, som eiendom, inntekt og gjeld, samt din betalingshistorikk.

3. Hvordan påvirker sikkerhet din låneevne?

Kapital, inkasso og betalingsanmerkninger er alle faktorer som spiller inn på sikkerheten til kreditor. Om du har eksisterende kapital, som egenkapital eller eiendom, vil dette gi trygghet til banken, og dermed bedre din låneevne.

I motsetning vil inkasso og/eller betalingsanmerkninger skaper usikkerhet, og påvirke din låneevne negativt.

En betalingsanmerkning er et offentlig varsel om at en person eller en bedrift ikke har betalt en forfalt regning, til tross for at det er gjort gjentatte tiltak for å inndrive pengene. Det kan være vanskelig å stille nok sikkerhet for å få et lån om du har betalingsanmerkninger.

Her er et alternativ å søke spesialhjelp fra en spesialbank, som eksempelvis Bluestep, for å få et lån.

4. Kan jeg sjekke hvor mye jeg kan låne?

Du finner en lånekalkulator på nettsiden til de fleste banker der du kan kan sjekke din låneevne. Du finner også ulike nettsider som utfører en kredittsjekk basert på din personlige informasjon.

Dette er informasjon som inntekter og eiendeler, og utgifter og gjeld. Annen informasjon som betalingshistorikk og statistisk aldersrisiko kan også påvirke din kredittscore.

Du kan ikke stole 100% på at disse sidene gir deg en fullverdig analyse over økonomien din. Om du vil vite mer om din gjeldssituasjon, kan du gå inn i gjeldsregisteret.

5. Kausjon – Få hjelp til å låne mer

Kausjon innebærer at noen stiller som tilleggssikkerhet for banken i din låneavtale. Personen som stiller som tilleggssikkerhet til låntakeren kalles en kausjonist.

Kausjonisten stiller da med egne eiendeler som sikkerhet for å kompensere for din manglende evne til å stille med sikkerhet. Kausjon er mest vanlig for boliglån ettersom banken krever mer sikkerhet for store lån. Kausjon kan likevel være aktuelt ved mindre lån, som eksempelvis billån.

Som regel er det foreldre som stiller som kausjonist når egen økonomi ikke er tilstrekkelig. Å være tilleggssikkerhet for andres gjeld er et stort ansvar, og man bør tenke nøye gjennom saken før man stiller til kausjon.

Du har også et stort ansvar overfor kausjonisten, ettersom kausjonisten får svi om du ikke klarer å betale tilbake gjelden.


Er du interessert i et forbrukslån?

  • Prosessen er trygg
  • Å søke er gratis og uten forpliktelser
  • Svar på forbrukslån kommer vanligvis ila noen minutter.
  • Lån med sikkerhet krever at vi snakker sammen, så du vil få respons ila 30 – 90 minutter.
Søk om refinansiering

Relaterte artikler