seychelles-water-huts
Sparetiltak Tips & Råd

Erik Bønes (pengelegen.no)

september 28, 2022

Har du brukt mer penger i ferien enn planlagt?

Her er en trinnvis oversikt over hva du kan gjøre for å få kontroll over situasjonen din.

Du finner artikkelen og lignende innhold på pengelegen.no

Bilde: Olga Osadcha (Stocksnap)

Innhold:

  1. Få oversikt over situasjonen
  2. Sett prioriteringer
  3. Planlegg fremtiden
  4. Rydd opp i økonomien

1. Få oversikt over situasjonen

Første steg kan sees som ganske åpenbart, men likevel kanskje det vanskeligste steget. Første steg er nemlig å gå inn i banken og få oversikt over egen økonomi. Hvor mye har du faktisk brukt? Har du kredittgjeld eller andre ubetalte regninger? Første steg er hardt, fordi realiteten kan være skremmende. Noen ganger må man bare hoppe i det, fordi det er det beste for deg i det lange løp. På samme måte som at det hardeste med en løpetur er å krysse dørstokken og komme seg ut. Når man først er begynt, finner man som regel ut at det ikke er så gale likevel. Fenomenet er kjent som «dørstokkmilen».

2. Sett prioriteringer

Om du har klart første steg, er du kommet en lang vei. Bra jobba! Nå handler det om å prioritere det viktigste først. Om du ikke har betalt fakturaen fra kredittkortselskapet, bør dette bli en førsteprioritet. Du kan lese alt om hvor dyrt kredittkortgjeld kan bli her. Usikret gjeld, som kredittkortgjeld, forbrukslån, smålån osv., bør alltid prioriteres først. Videre burde du se etter andre ubetalte regninger. Om du hopper i det og får betalingen unnagjort, kan du unngå purregebyrer og forsinkelsesrenter. Dette er fint å unngå etter en dyr sommer. Om du ikke klarer å betale tilbake alt du har utestående, vil jeg anbefale å tilbakebetale så mye som mulig. Dette vil minske dine totale rentekostnader på lån.

3. Planlegg fremtiden

Om du er kommet til tredje steg, betyr dette at du har fått kontroll på nåtid. Da vil jeg anbefale å planlegge fremtid. Hvilke tiltak kan du gjøre med deg selv for å få en billigere fremtid? Det er som regel alltid noe man kan gjøre som er billigere, men som man ikke har tenkt over. Om du eksempelvis trener på treningssenter, kan det være smart å benytte dusjene der, kontra å dusje hjemme. Med de ekstreme strømprisene kan du nok spare tusenvis av kroner i året ved å gjøre denne endringen. Det er også lurt å se om du har noen løpende kostnader som du eventuelt kan ha glemt. Dette kan være alt fra en tv2play bruker, eller et medlemskap på Espresso House som du kjøpte i eksamensperioden. Enkelte medlemskap kan være så billig at du ikke legger merke til dem på månedsbasis. Det kan likevel bli mye penger i lengden.

4. Rydd opp i økonomien

Videre, kan du alltids få bedre avtaler enn du allerede har. Ikke bare på strøm, internett og telefon, men også på dine låneavtaler. Dette kalles å refinansiere. Et av poengene ved å refinansiere, er å få et bedre tilbud enn du allerede har. Det vil si at om banken skal få deg som kunde, må rentekostnaden de tilbyr ved refinansiering, være lavere enn dine opprinnelige samlede rentekostnader. Om du i tillegg har en rekke regninger fra ulike lån eller kredittkort, så har du sannsynligvis masse kostnader du ikke trenger å ha. Små lån har også nesten alltid urimelig høye renter, og hvert sitt gebyr på regningen. Når du refinansierer, samler du også alle dine lån til ett enkelt lån. Gjelden blir dermed samlet til ett enkelt gebyr. Du slipper altså unna med bare én regning. Refinansiering kan være svært fornuftig om du ønsker å rydde opp i økonomien, og spare penger.


Er du interessert i en refinansiering?

Søk her på under 1 minutt, og finn ut hvor mye du kan låne.

  • Prosessen er trygg
  • Å søke er gratis og uten forpliktelser
  • Du får egen dedikert veileder

Relaterte artikler