Hva er

Jørgen

juni 21, 2022

Andelsleilighet

En andelsleilighet er en andel i et borettslag med tilhørende borett til en bestemt leilighet i borettslaget. Det er en indirekte eiermodell, der borettslaget er eieren av eiendommen, mens du som andelshaver i borettslaget har bruksrett til den gitte leiligheten.

Borettslagsmodellen ble populær i Norge i tiden etter andre verdenskrig. Da var det behov for utbygginger som gjorde det mulig for mange å skaffe seg bolig uten å ha mye egenkapital. Borettslaget finansierte leilighetene ved å ta ut et felles lån, slik at folk kunne få tilgang til en bolig ved å gi et mindre beløp enn for selveierleiligheter.
Bilde: Wirestock (Freepic.com)

De fleste leiligheter i Norge finnes i borettslag.

I følge SSB er det i Norge i dag mer enn en halv million leiligheter. Omtrent 30% er selveierleiligheter, mens borettslagsleiligheter utgjør nærmere 45%.

De fleste boligkjøpere er ikke så opptatt av eierform når de kjøper bolig, men det finnes forskjeller mellom de ulike eierformene som er viktig å være klar over.

Det viktigste forskjellen mellom andelsleiligheter og selveierleiligheter er at som eier av selveierleilighet eier selve leiligheten i et sameie, mens man med en andelsleilighet eier en andel i borettslaget.

Med andre ord, så er borettslag basert på et fellesskap hvor man eier sammen, mens boligsameier er delt opp i individuelt eide seksjoner.

Fordel (og ulempe): høy fellesgjeld kan påvirke kjøpesum.
Fordel: Borettslaget tar gjerne store kostnader som bad, terrasser og vinduer i fellesskap, hvilket ofte kan dramatisk redusere kostnaden for oppussing.

Relaterte artikler